VIMIL – ett ideellt nätverk för alla som har mist någon

VIMIL – Vi som mist någon mitt i livet, är ett nätverk för dig som har varit med om att förlora en närstående. Ronnie och Ulla-Lena har båda drabbats och vet hur livet förändras efter en närståendes bortgång. Nu startar de en stödgrupp för sörjande i Huddinge i VIMILs regi.

Ungefär 250 personer mellan 7-65 år går dagligen bort i Sverige. Det innebär att det finns många som drabbas av sorg. Att träffa andra i samma situation är ett sätt att bearbeta.
– På ett VIMIL-möte tar det fem minuter och så pratar alla med och förstår varandra, säger Ronnie.
Han förlorade sin fru i cancer och minns själv den stora förändringen det medförde i vardagen.
– Att äta middag själv och inte ha någon att prata med kändes ensamt och tungt.
Ulla-Lena miste sin man för fem år sedan och har också haft tidigare förluster av närstående.
– För mig stod det klart att jag behövde få ventilera min sorg med andra.

Ett kontinuerligt stöd

Både Ronnie och Ulla-Lena provade att gå i stödgrupper via Svenska kyrkan, men antalet träffar var här begränsat. När de på var sitt håll sökte runt på nätet efter ett mer kontinuerligt stöd, hittade de nätverket VIMIL. Detta visade sig vara det som de sökte, och många andra med dem.
– Man träffar medlemmar som har varit med i flera år och börjar då hitta tron på att man själv kan överleva. Den som drabbats vet att det ofta förändrar hela bekantskapskretsen, folk försvinner. Genom VIMIL får man nya vänner, säger Ronnie.

Vad gör man i VIMIL?

– Vi brukar träffas en gång i månaden och stödjer varandra på bästa sätt vi kan. Vi har också medlemsaktiviteter, som att till exempel gå på bio, restaurang eller besöka ett museum. Ibland har vi även längre aktiviteter som sträcker sig över en helg. Varje sommar anordnar vi även ett familjeläger som är till hjälp också för barnen. När de får träffa andra barn inser de att de inte är ensamma i sin situation. I VIMIL gör vi helt enkelt allt vi tidigare gjorde med den som vi förlorat, berättar Ulla-Lena.

VIMIL är en ideell förening, vilket innebär att initiativet ligger hos medlemmarna.
– Inget skulle hända om inte vi som medlemmar får det att hända. Vi gör det här tillsammans, säger Ulla-Lena.

Vem är välkommen?

– Alla som har mist en närstående är välkomna. De flesta som är med i nätverket är i åldrarna 30-70 år.

För mer information, besök VIMILs webbplats eller skicka ett mejl till vimilost@vimil.se