Olika former av stöd

vem-ar-anhorig-webb

Foto: Mostphotos

Vad stöd för dig som är anhörig betyder är individuellt, det kan se ut på väldigt många olika sätt.

Det kan vara bra att fundera över vad stöd innebär för dig. Är det att ta del av information och fakta? Är det att få praktiskt stöd i vardagen? Är det att någon som förstår lyssnar på dig? Kanske att träffa andra i samma situation?

I menyn finns det mycket information om det stöd som i huvudsak kommunen erbjuder. Du hittar flera föreningar som ger anhörigstöd och annan relevant information under fliken Länkar.


Organisationer för anhöriga

Det finns två nationella organisationer på nätet som arbetar övergripande med anhörigfrågor: Anhörigas riksförbund och Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka).

Anhörigas riksförbund

Anhörigas Riksförbund är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som stödjer anhöriga och anhörigvårdare oavsett ålder, kön eller diagnos hos den som vårdas. Anhörigas Riksförbund består av lokala anhörigföreningar samt enskilda medlemmar.

Anhörigas riksförbunds webbplats

Anhörigas riksförbund har också tagit fram Anhörighandboken.

Anhörighandbokens webbplats

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka)

Nationellt kompetenscentrum anhöriga är en samarbetsresurs för att utveckla framtidens anhörigstöd. På deras webbplats finns information om anhörigstöd, aktuella händelser, forskning och utveckling inom anhörigområdet. Möjlighet finns att vara med i lärande nätverk och utbyta kunskaper och erfarenheter med andra.

Nka:s webbplats